Seo tips for your Blog

Search engine optimization tips for your blog

Όπως έχω πει και παλιότερα, δεν είμαι SEO expert, απλώς μου αρέσει να το πουλάω. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί περιφερειακά με το πώς βελτιστοποιείς ένα site για τις μηχανές αναζήτησης, προσπαθώντας να μάθω τι χρειάζεται για να ανεβάσω το ranking του στα SERPs (Search Engine Page Results). Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της διαδικασίας σταχυολόγησα κάποια άρθρα σε άλλα blogs, για τους παράγοντες που πρέπει να έχει υπ’ όψιν του κάποιος, ώστε να κερδίσει κάποια κίνηση από τις μηχανές αναζήτησης.
Ορίστε λοιπόν κάποια SEO tips που ξεχώρισα.

Ας διακρίνουμε τα SEO techniques σε onsite και offsite, ξεκινώντας με τα πρώτα.

Onsite SEO techniques.

Είναι όλα εκείνα που πρέπει να κάνετε πάνω στο blog σας για να αυξήσετε το Ranking του στα SERPs.

Keyword rich content:

Ξεκινώντας, θέστε στον εαυτό σας τα παρακάτω ερωτήματα:

 • Πως θέλω να βρουν οι χρήστες το blog μου στις μηχανές αναζήτησης; Αν γράψετε ένα post για βιομηχανική ψύξη σας εγγυώμαι ότι σε μια βδομάδα θα είστε ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και μάλλον θα κερδίσετε και κάποια κίνηση. Αν είστε ψυκτικός, είναι χρήσιμο.. αν όμως είστε marketer και γράφετε για έναν πελάτη σας που τυχαίνει μια εταιρία ψύξης θέρμανσης, η κίνηση που θα πάρετε είναι άχρηστη και σίγουρα περιστασιακή.
 • Ποια keywords θα χρησιμοποιήσει ο χρήστης στις μηχανές αναζήτησης για να αναζητήσει πληροφορίες για το θέμα που γράφετε;
 • Με ποια keywords θα βρω πληροφορίες για το θέμα που γράφω στις μηχανές αναζήτησης;
 • Τι αποτελέσματα βγαίνουν στην αναζήτηση των παραπάνω keywords;Κοιτάζοντας τα site που βγαίνουν στην πρώτη σελίδα αυτών των αποτελεσμάτων, ποια άλλα keywords χρησιμοποιούν;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα σας δώσει μια εικόνα για το ποιες λέξεις-κλειδιά πρέπει να αναφέρονται συχνά στα post σας.
Αυτά τα keywords πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερες φορές σε ποσοστιαία αναλογία σε σχέση με τις υπόλοιπες λέξεις και με τους παρακάτω τρόπους.

 • Keywords in meta tags. Αν και τα metatags δεν έχουν τη βαρύνουσα σημασία που είχαν παλιότερα για τις μηχανές αναζήτησης, είναι καλό να τα λάβετε υπ’ όψιν σας, αφού για μερικές μηχανές παίζουν τον ρόλο τους. Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα καλό guide για τα meta tags.
 • Keyword in text. Είναι το αυτονόητο. Πρέπει να συμπεριλάβετε τις λέξεις κλειδιά στο κείμενο σας. Αυτό που δεν είναι αυτονόητο είναι ότι:

“Καλό θα ήταν να υπάρχει πιο έντονη χρήση των συγκεκριμένων keywords στην αρχή του άρθρου, στις 2-3 πρώτες προτάσεις”

 • Keywords in image alt tags (Δείτε πως)
 • Keywords in bold tags. Περιοδικά τονίστε με Bold τις λέξεις που έχετε επιλέξει.
 • Keywords in outbound links. Outbound links είναι τα εξερχόμενα links που χρησιμοποιείτε για να παραπέμψετε σε μια άλλη πηγή/blog. Δώστε σημασία στο κείμενο του link.
 • Keywords in URL of page. Όταν γράφετε ένα άρθρο το URL του post page μπορεί να είναι π.χ.

http:// about-seo.blogspot.com/seotipsforyourblog ή
http:// about-seo.blogspot.com/2006/12/21/%ce%a3%ce%b1%

(about post page url)

 • Keywords in post and page titles. Last but not least, οι λέξεις κλειδιά στον τίτλο του post. Πολλές φορές βάζουμε, έξυπνους, λακωνικούς ή άσχετους με το θέμα, τίτλους στα post μας. Σκεφτείτε ότι αυτό στοιχίζει πολλούς καινούριους επισκέπτες από τις μηχανές αναζήτησης μιας και φαίνεται να είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που λαμβάνει υπ’ όψιν της μια μηχανή αναζήτησης για την κατάταξη του blog σας.

Επίσης να αναφέρω ότι είναι σημαντικό για ακόμα ένα λόγο, για τους χρήστες που διαβάζουν το blog σας μέσω RSS.

“Ένα ξεκάθαρος τίτλος, προσελκύει πολύ περισσότερους subscribers από ένα έξυπνο”

Η πυκνότητα των keywords μέσα στο κείμενο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5-20%. Νομίζω ότι ένα 5-10% είναι ικανοποιητικό. Μια τελευταία παρατήρηση. Μην θυσιάσετε την ποιότητα ενός άρθρου για να τηρήσετε τα παραπάνω guidelines. Αυτό που σίγουρα θα φέρει περισσότερους και πιο loyal χρήστες στο blog σας είναι η ποιότητα στο content σας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάντε μια βελτιστοποίηση των post σας.

Theme blogs

Post similarity = theme Blog

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάταξη των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης είναι το αν ένας σεβαστός αριθμός post σας ασχολείται με ένα θέμα. Σ’ αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και η συνεκτικότητα μεταξύ των post σας, δηλαδή η συχνή παραπομπή σε παλιότερα άρθρα σας.

Site Design

Τα περισσότερα blog templates (blogger, wordpress, typepad etc.) χρησιμοποιούν search engine friendly κώδικες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι:

 • το κατά πόσο το blog σας εμφανίζεται σε όλους τους browsers σωστά,
 • αν όλα τα links μέσα στο site λειτουργούν,
 • αν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην αρχική σελίδα από όλα τα post pages.

Interlinking

Αυτό αφορά στο πως θα κάνετε το crawling μιας μηχανής αναζήτησης στο blog σας ευκολότερο. Ο τρόπος που κατατάσσει μια μηχανή αναζήτησης το blog σας, είναι στέλνοντας crawlers να το “σαρώσουν”. Κατηγοριοποιώντας τα άρθρα σας ανάλογα με το θέμα και χρησιμοποιώντας link προς άλλες σελίδες του blog σας κάνετε την δουλειά των robots ευκολότερη.

One topic per post

Θυμηθείτε ότι όσο πιο focused είναι ένα post σας σε ένα θέμα τόσο το καλύτερο. Μην ασχολείστε με παραπάνω από ένα ζητήματα σε κάθε άρθρο σας. 3 μικρά posts είναι καλύτερα από ένα μεγάλο.

Frequent updates

Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο συχνά ανανεώνετε το περιεχόμενο του blog γράφοντας καινούρια άρθρα, τόσο πιο συχνά θα επισκέπτονται τα crawlers το blog σας. Αυτό είναι και ένα από τα advantages των blogs απέναντι στους άλλους τύπους sites (π.χ. corporate sites).

Submit to Search engines

Μπορεί να κάνετε όλα τα παραπάνω αλλά να μη δείτε κανένα αποτέλεσμα. Αυτό μάλλον θα συμβαίνει επειδή τα robots δε σας έχουν βρει ακόμα. Κάθε μηχανή αναζήτησης δίνει τη δυνατότητα να της γνωστοποιηθεί ένα καινούριο site. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει από βδομάδες μέχρι και μήνες, οπότε μη περιμένετε να δείτε αποτελέσματα άμεσα. Ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να μάθει μια μηχανή αναζήτησης το blog σας είναι τα backlinks, links δηλαδή από άλλα sites – αυτός είναι και ο τρόπος που κινούνται τα robots στο διαδίκτυο. Όσον αφορά το Yahoo!, μια καλή κίνηση θα ήταν να κάνετε RSS submission στο MyYahoo!.

Α! Σημείωση. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε γι’ αυτή τη διαδικασία. Το λέω γιατί υπάρχουν πολλά sites που πουλάνε την υπηρεσία καταχώρησης σε 34.5346 μηχανές αναζήτησης. Είναι πέταμα χρημάτων.

Off Site SEO techniques

Οff site, όπως λέει και το όνομα, είναι παράγοντες έξω από το site που επιρεάζουν την κατάταξή του στις μηχανές αναζήτησης. Πολλούς από αυτούς τους παράγοντες δε μπορείτε να τους επιρεάσετε. Θα μιλήσουμε όμως για αυτά που μπορεί να κάνει ένας blogger έξω από το blog του.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που λαμβάνει υπ’ όψιν της μια μηχανή αναζήτησης στα off site factors είναι τα inbound ή αλλιώς εισερχόμενα links. Για να το θέσω απλά, κάθε link από ένα site προς το blog σας είναι για μια μηχανή αναζήτησης κάτι σαν ψήφος εμπιστοσύνης. Τώρα η σημασία αυτής της ψήφου, εξαρτάται από το πόσο ψηλά κατάσσεται το site που σας δίνει το link στην εκάστοτε μηχανή αναζήτησης, το πόσο σχετικό με το theme του blog σας είναι αυτό το site, και από το κείμενο του εισερχόμενου link.
Παρακάτω αναφέρω μερικούς τρόπους για να αυξήσετε την ποιότητα και τον αριθμό των εισερχόμενων links.

 • Quality content. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρετε links από άλλα sites, o καλύτερος και πιο αποτελεσματικός είναι να γράφετε άρθρα που οι άλλοι θα θέλουν να διαβάσουν. Στροφή στην ποιότητα λοιπόν…
 • Notify relevant blogs. Γράψατε ένα άρθρο που νομίζετε ότι μπορεί να ενδιαφέρει έναν άλλο blogger; Απλά ενημερώστε τον! είτε με ένα mail, άλλα καλύτερα με ένα comment/παραπομπή σε ένα relevant post του. Aποφύγετε να το κάνετε με μεγάλη συχνότητα και χωρίς λόγο. Αυτό το λένε Spam :-D.
 • Directories. Ένας άλλος τρόπος να αυξήσετε τα εισερχόμενα links σας, είναι να καταχωρήσετε το blog σας σε κάποια blog directories. Με το μαλακό όμως, μη πάρετε σβάρνα όλα τα directories, προσπαθείστε να βρείτε εξειδικευμένα και σχετικά με το theme του blog σας directories. Από κάποιο σημείο και μετά δεν έχει νόημα η αλόγιστη καταχώρηση… Παρ’ όλα αυτά παρακάτω παραθέτω μερικά μεγάλα blog directories απ’ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε.

2rss
Blogorama
Blogdigger
Bloghop
Bloglines
Blogmatrix
Blogstreet
Blogwise
Bloogz

 • Link exchange. Αναφέρομαι στη διαδικασία ανταλλαγής links με άλλους bloggers, που πολλές φορές γίνεται ως φυσικό επακόλουθο της σχέσης που έχουν 2 bloggers όταν ο ένας διαβάζει το blog του άλλου αλλά μερικές φορές γίνεται στρατηγικά μέσω συμφωνίας. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μηχανές αναζήτησης διαθέτουν εργαλεία αναγνώρισης τέτοιων μεθόδων και αν αυτές χρησιμοποιούνται εκτεταμένα, απαξιώνουν τα links ή ακόμα χειρότερα το blog. Αν πάντως ψάχνετε για τέτοια προγράμματα που το κάνουν αυτό οργανομένα, κοιτάξτε εδώ και εδώ.

Τελειώνοντας να υπενθυμίσω ότι το SEO είναι διαδικασία που θέλει αρκετό χρόνο για να δει κάποιος τα αποτελέσματα. Αν μπείτε στο τρυπάκι της βελτιστοποίησης είναι βέβαιο ότι θα απογοητευτείτε στην αρχή, οπότε συστήνω υπομονή για δείτε αποτελέσματα.

Τα παραπάνω tips είναι τα βασικά. Και γράφω μόνο τα βασικά γιατί αυτό το κείμενο απευθύνεται κυρίως σε beginner bloggers. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε κάποια tips βάσει της δικιάς σας εμπειρίας και να δούμε σε μεγαλύτερο βάθος αυτό που λέμε SEO for blogs.

Τα παραπάνω πάντως όποτε τα εφάρμοσα, είδα και τα αποτελέσματα.

Sources:
Problogger
Ari Paparo
Blogherald
About: web design/Html
Search engine land
Searchenginewatch

About Giorgos Vareloglou

Salesman. Marketer. Geek.

3 responses to “Seo tips for your Blog

 1. Pingback: About SEO | Search engine marketing, internet marketing, social media

 2. Pingback: Catch up | About SEO | Search engine marketing, internet marketing, social media

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αρχείο άρθρων